A hivatal szerdai közleményében felidézte, hogy ellenőrei több száz vizsgálatot végeztek és több ezer jogszerűtlen hirdetést távolíttattak el különböző hirdetési felületekről az elmúlt években. Tapasztalataik szerint a visszaélések a tüzifával nemcsak a jelenlegi fapiacot érintik hátrányosan, hanem a jövőbeli tűzifa-keresletet is, mert sok megkárosított vásárló más energiahordozó felé fordul.
 
A csalókat az is segíti, hogy a különböző feldolgozottsági fokú, eltérő készletezési formájú tűzifatermékek ára nehezen összehasonlítható. A csalárd hirdetések mögött jellemzően hamar elérhetetlenné váló, hatósági szempontból nehezen beazonosítható személyek állnak.
 
A Tűzifát okosan rendszer ingyenes, de ügyfélkapus azonosítással működik, és csak erdőgazdálkodók, illetve a nyilvántartásban szereplő faanyag kereskedelmi szereplők tűzifa-értékesítési tevékenységet folytató telephelyeire adható fel hirdetés. A termékeknél szerepeltetni kell a tömör köbméterre vonatkozó átváltási tényezőket, továbbá megadható, hogy a hirdető vállal-e tűzifa kiszállítást, és ha igen, milyen településekre.
 
A vásárlók regisztráció nélkül kereshetnek majd a hirdetések között a https://tuzifatokosan.nebih.gov.hu/kereses oldalon. Az online piactér népszerűsítése érdekében a Nébih májustól kampányt is indít.
 
A fejlesztés későbbi ütemeiben a kereső felülethez térképi megjelenítés és megrendelő modul is készül. Folyamatban van egy nagykereskedelmi hirdetési felület fejlesztése is.
 
A Tűzifát okosan felület hatékonyan segítheti a vásárlók és a tisztességes termelők, kereskedők egymásra találását - hangsúlyozta közleményében a Nébih.