A feladatot korábban az önkormányzattal kötött szerződés alapján az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) látta el a vasi megyeszékhelyen, de a finanszírozás körül vita alakult ki, az OMSZ pedig jelezte, hogy 2021-ben már nem vállalja az orvosi ügyelet működtetését.
 
A változástól azt remélik, hogy a szolgáltatás olcsóbbá válik, hatékonysága és szakszerűsége viszont megmarad - mondta Kéner Balázs, a polgármesteri hivatal kommunikációs vezetője az MTI-nek.
 
Ugyanazok a szombathelyi háziorvosok ügyelnek, mint a korábbi rendszerben, és a szakdolgozók nagyobb részét is a mentőszolgálattól vették át - tette hozzá.
 
Csaknem 100 millió forintot költöttek a 280 négyzetméteres épület felújítására, a rendelőkhöz korszerű vizesblokkok és pihenőszobák is tartoznak, beszereztek a betegellátáshoz szükséges minden eszközt, és egy elektromos autó is része az ügyeleti felszerelésnek - ismertette.
 
Az átalakított épületben egyszerre három orvos, két asszisztens és egy gépkocsivezető tart ügyeletet, ellátva Szombathely mellett Nárai, Sé, Gencsapáti és Perenye felnőtt- és gyermekorvosi, valamint Vép és Bozzai gyermekorvosi szolgálatát.